- (0532) 476 58 85
Stres Tüp Bebek Başarısını Etkiler Mi?
Üremeye yardımcı tedavilerin başında gelen tedavilerden biri de tüp bebek tedavisidir. Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerde başarı ile uygulanmaktadır. Kişi 45 yaşına kadar bu tedaviden faydalanabilmektedir.
Anne adayından toplanan yumurtalar ile baba adayından toplanan spermler laboratuvar ortamında döllenir. Döllenme ile meydana gelen embriyolardan en sağlıklısı anne rahmine transfer edilir. Bu işlemlerden bir süre sonra anne adayına gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı gözlemlenir.
Tüp Bebek Tedavisi Süreci
Tüp bebek süreci boyunca tedavi protokolleri farklılık gösterebilmektedir. Temel olarak gebeliği kolaylaştıracak hormon tedavileri uygulanmaktadır. Anneden alınan yumurta ile baba adayından alınan spermin laboratuvar ortamında döllenmesiyle süreç başlar.
Ardından sağlıklı olan embriyo anne rahmine transfer edilir. Bundan sonraki süreç normal bir gebelikteki gibi devam etmektedir. Tüp bebek tedavisindeki başarı oranlarının artmasıyla en çok tercih edilen yöntemlerden biri olmuştur.
Tüp Bebek Tedavisi Doktorları
Bu süreçte doktora olan güven de çok önemlidir. Tüp bebek doktoru ülkemizde çok sayıda bulunmaktadır. Tedavinin başarılı olmasında doktorun önemli bir etkisi bulunmaktadır. Bu tedavide ilk olarak baba adayının doktora gitmesi önerilmektedir. Çünkü erkeğe yapılan testler daha kolay ve daha az maliyete sahiptir. Bununla birlikte çiftler birlikte de doktora başvurabilirler. Uzman doktorlar gerekli yönlendirmeleri yapacaklardır.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları
Genç anne adaylarında tüp bebek başarı oranı yüksek iken yaş ilerledikçe bu oran azalmaktadır. 35 yaş altı için %32,2, 35-37 yaş için %27,7 gibi başarı oranları bulunmaktadır. 44 yaş üstü için ise bu oran yüzde birlere kadar düşmektedir. 35 yaş altı kadınlarda ise başarı oranları yüzde altmıştan fazladır.
Aynı zamanda fallop tüpleri ne kadar sağlıklıysa başarı oranı o kadar yüksektir. Kilonun fazla olması, insülin direnci gibi durumlar ise gebeliği olumsuz etkilemektedir.
© DR. Mehmet Ali Akman