- (0532) 476 58 85
Adet Düzensi̇zli̇ği̇ Neden Olur? Adet Düzensi̇zli̇ği̇ne Ne İyi̇ Geli̇r?
Adet düzensizlikleri pek çok kadının yaşadığı problemlerden biridir. Ortalama adet döngüsü 28 gündür. Bu sıra hormonal bozukluklara göre daha uzun ya da daha kısa olabilmektedir. 21 gün ile 35 gün arasında adet görülür. Hamilelik durumunda da hormonal değişikler meydana gelmektedir. Adet düzensizliği pek çok kişinin yaşadığı durumlardan biridir. Bu oldukça normal bir durumdur.
Adet düzensizliğinin bir diğer nedeni ise enfeksiyona bağlı hastalıklardır. Miyo ve polikistik over sendromu gibi durumlar da adet düzensizliğine neden olur. Adet düzensizliği neden olur soruları için hormonal değişimler bu tür sorulara yanıt oluşturmaktadır. 21 ile 35 gün aralığında olan bu adet döngüsü sağlıklıdır. Adet düzensizliği sebepleri arasında stres ve kullanılan ilaçlar da öne çıkmaktadır.
Adet Düzensi̇zli̇ği̇ Neden Olur? Adet Düzensi̇zli̇ği̇ne Ne İyi̇ Geli̇r?
Kişi düzenli kullandığı ilaçlar ile adet düzensizliği yaşayabilmektedir. Aynı zamanda rahim içi ve yumurtada oluşan sorunlar da adetin düzensiz yaşanmasına neden olur. Normal ve hafif bir şekilde gerçekleşen adet akıntıları kişiden kişiye değişmektedir. Adet düzeni oluşturmak için sağlıklı yaşam sürülmelidir.
Adet Düzensizliğine Neler İyi Gelir?
Adet düzensizliğine en iyi gelen sağlıklı yaşam ve beslenmedir. Hormonal düzen oluşturmak için egzersiz hareketleri yapılmalıdır. Aynı zamanda vitamin alımına da dikkat edilmelidir. Adet düzensizliğini engellemek için mutlaka gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir. Adet düzensizliği için triod bezlerinin düzenli çalışması gelmektedir. Adet düzensizliğine düzenli uyku iyi gelmektedir.
Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?
Adet düzensizliği belirtilerinden biri süresinin değişmesidir. Farklı oranlarda akıntı gerçekleşir. Adet düzensizlikleri yeme içme durumunda da değişime neden olmaktadır. Ağız ve şiddetli ağrı ve akıntı yaşayan kişiler bir sonraki ay daha az ve normal seyirde yaşamaktadır. Bu gibi durumlar adet düzensizliği belirtilerinden biridir. Kişiden kişiye değişen hormon değişimleri ile belirtiler de farklılık göstermektedir.
© DR. Mehmet Ali Akman